FII HOTARĀT SA INVESTESTI ĪN VIATA! ALATURI DE NOI!Regula 2% pentru ONG, putin cunoscuta

Doar unu din trei romani stie ca are posibilitatea legala de a redirectiona 2% din impozitul pe care il datoreaza statului catre organizatiile nonprofit.Mai mult, persoanele care au auzit totusi de regula redirectionarii celor 2% s-au plans de lipsa de informatie. Mai mult de jumatate din ei sunt dispusi, sa vireze cei 2% daca ar fi mai bine informati sau in conditiile in care ar exista o institutie care sa se ocupe de aceste donatii.


Ce inseamna 2% pentru contribuabili

- Prevederea 2% este un mecanism de transparenta fiscala prin intermediul caruia contribuabilii persoane fizice pot sa directioneze 2% din impozitul lor pe venit catre o organizatie neguvernamentala (asociatie sau fundatie).

- Puteti astfel decide catre cine merg (2%) din impozitele dvs.!

Ce nu este prevederea 2%?

- Directionarea a 2% din impozitul pe venit nu este o donatie! Este vorba de o suma datorata statului (ca impozit) dar puteti decide modul si cui va fi ea alocata

- Directionarea a 2% nu este o metoda legala de frauda fiscala! Nu aveti dreptul sa cereti nici un fel de beneficii financiare sau de alta natura organizatiei catre care ati directionat 2%.

- Pe baza eficientei si transparentei ei insa puteti decide daca anul viitor va mai beneficia de prevederea 2% din partea dvs.!


De ce e bine sa folositi aceasta prevedere?

- Nu va costa nimic!

- Contribuiti la eficientizarea cheltuirii banului public-deci al dvs.!

- Puteti ajuta la rezolvarea unei probleme din comunitatea dvs. directionand 2% catre o organizatie care lucreaza in acel domeniu.

- Va puteti asigura ca acei bani raman in comunitatea dvs. directionandu-i catre o organizatie locala.

- Puteti ajuta oameni in nevoie directionand 2% catre o organizatie care lucreaza pentru ei!

Ce trebuie sa faceti?

Pasul 1. Alegeti un domeniu si o organizatie catre care vreti sa directionati 2% din impozitul dvs. Cititi sectiunile cum se alege organizatia si cum aleg o organizatie buna sau consultati baza de date. Daca doriti puteti raspunde uneia din cererile pe care probabil le veti primi sau despre care veti citi sau auzi.

- Directionarea a 2% din impozitul dvs. este o optiune si nu o obligatie.

- Nici o autoritate a statului, nici o organizatie sau angajatorul dvs nu va pot obliga sa faceti acest lucru.

- Alegeti organizatia pe care o doriti dvs.! Este dreptul dvs.!


Pasul 2. Aflati datele de contact ale organizatiei. Aveti nevoie de urmatoarele informatii:

- Numele organizatiei

- Codul de identificare fiscala (codul fiscal)

- Contul organizatiei in format IBAN


Pasul 3. Completati datele pe declaratia in functie de sursa dvs. de venit:

daca aveti venituri din salarii:

- completati declaratia 230 (punctele A si B)   

Nu va faceti probleme daca atunci nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculata de catre organele fiscale. Puteti lasa casuta necompletata.


daca aveti venituri din alte surse(cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor, etc):

- completati declaratia 200(punctul III)


Cei care obtin, pe langa salarii, si alte venituri, vor completa formularul 200 - Declaratie speciala privind veniturile realizate in anul 2006, la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut, inclusiv capitolul III, Destinatia sumei reprezentand 2% din impozitul pe venitul anual datorat.

Puteti obtine declaratiile 200 si 230 de la administratiile financiare, le puteti descarca de pe situl Ministerului Finantelor Publice (portal ANAF, zona de asistenta a contribuabililor, persoane fizice, formulare), puteti ruga o cunostinta sa va faca o copie, puteti cere o copie organizatiei catre care doriti sa directionati 2%

Completeaza Punctul 2. Sustinerea unei entitati nonprofitu/nitate de cult dupa cum urmeaza:


Denumirea organizatiei:

Cod fiscal:

Cod bancar (IBAN):


Sau o poti descarca de aici:

Formular F230  Download! (cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual):

 

Va rugam sa completati cu atentie toate datele

 

Pasul 4. Trimiteti prin posta declaratiile administratiei financiare de la domiciliul dvs. sau depuneti-o chiar dvs. Termenul limita este 15 mai !

V-ati adus contributia la buna cheltuire a fondurilor publice si ati contribuit la o viata mai buna in comunitatea dvs.! Pana la 31 decembrie administratia financiara va centraliza toate informatiile si va vira sumele stranse catre organizatiile beneficiare.